Türk Okçuluğu Dünya Sahnesinde: Amman Durağı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitü ve Okçular Vakfı iş birliğiyle geleneksel Türk okçuluğunu dünyanın dört bir tarafında tanıtmak ve bu alanda sporcular yetiştirerek kültürler arası diyaloğa katkı sağlamak amacıyla ilk yılı itibariyle 16 ülkede yürütülen Kemankeş Projesi’nin Amman durağındaki “Türk Okçuluğu Dünya Sahnesinde“ isimli program, 20.04.2018 tarihinde Amman Yunus Emre Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi.

T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz, programda yaptığı konuşmada Yunus Emre Enstitüsünün Ürdün’de gerçekleştirdiği faaliyetler ile Türk-Ürdün ilişkilerine önemli bir katkı sağlandığının altını çizerek Kemankeş Projesi ile başlayan okçuluk kurslarıyla bu katkısının devam ettiğini belirtti.

Okçular Vakfı Kurucu Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan ise konuşmasında barış ve dostluk vurgusu yaptı. Günümüzde silahların kitle imha amaçlı kullanıldığını fakat Türklerin hem tarihte hem de günümüzde silahları kitleleri imha etmek için değil barış götürmek için kullandıklarını belirten Erdoğan, sadece yarım gündür Amman’da bulunuyor olmasına rağmen iki ülke arasındaki derin dostluğu yoğun olarak hissettiğini dile getirerek, bu dostluğun daha da gelişmesi temennisinde bulundu.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise ev sahibi olarak yaptığı konuşmada, Okçular Vakfı ile başlayan Kemankeş Projesi’ni ve bu projeyle hem Türklerin milli sporunu hem de önemli kültürel değerlerinden biri olan okçuluğu dünyaya tanıtmak istediklerini aktardı.

Konuşmaların akabinde Doç. Dr. Erkan Göksu, “Türk Okçuluğunun Tarihi ve Kültürel Arka Planı“ başlıklı konferans verdi. Konferansta okun ve okçuluğun tarihsel gelişimini, ok yapımını, kullanılan materyalleri ve Türk okçuluğunun tarihi hakkında kıymetli bilgileri aktaran Doç. Dr. Göksu, yay kurulumunu anlatırken, Bilal Erdoğan da uygulamalı olarak nasıl yapıldığını Ürdünlü misafirlere gösterdi.

Konferans, “Kemankeş Türk Okçuluğu“ isimli sergiyle devam etti. Sergiyi gezen misafirler, yay ustası Ali Ercan Özek’ten ok yapımı ve okçuluk hakkında bilgiler aldı.

Programın son durağı, Amman Yunus Emre Enstitüsü okçuluk kursiyerlerinin performans gösterisi oldu. Kemankeş Projesi ile başlayan okçuluk dersinde öğrendiklerini gösteren kursiyerlere Bilal Erdoğan da ok atarak eşlik etti. Çok sayıda Ürdünlü misafirin katıldığı program, hediye takdimi ve ikramlarla sona erdi.