"Gelin Tanış Olalım" Projesi Kapsamında Türk Edebiyatından Okumalar Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti Amman Büyükelçisi Sayın Murat Karagöz’ün himayelerinde T.C. Dışişleri Bakanlığı, Amman Yunus Emre Enstitüsü, Ürdün Üniversitesi ve Uluslararası İslam Edebiyatı Birliği işbirliğiyle 26.11.2018 tarihinde Ürdün Üniversitesi Vadi Rum Konferans Salonunda “Gelin Tanış Olalım“ Projesi kapsamında “Türk Edebiyatından Okumalar“ konulu konferans gerçekleştirildi. 
Program İstiklal Marşı, Ürdün Milli Marşı, Kur’an-ı Kerim Tilaveti akabinde Sayın Dr. Türki BANİ HALİT, Sayın Dr. Cemil BANİ ATA ve Amman Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Sayın Cengiz EROĞLU’nun konuşmalarıyla başladı. 
Konferansın ilk bölümünde Sayın Mehmet Atilla Maraş, “Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri“ başlıklı konuşmasını yaptı. Türk şiirinin tarihinden, şairlerinden bilgiler veren Maraş aynı zamanda hem kendi hem de Türk Edebiyatının önemli şairlerinin şiirlerini de gelen misafirlerle paylaştı.
Konuşmacılardan Mehmet Aycı da “Cumhuriyet Dönemi Türk Şiiri“ hakkında bir konuşma yaptı. Türk şiir sistemi, şairlerin hayatı ve eserleri, Türk şiirinin doğuş serüveninin ve Cumhuriyetin kuruluş sürecinin şiirdeki yansımalarını anlattı.
Dr. Ömer ELKAYYAM, Mehmet Akif Ersoy: “Türk Vicdanına İlham Veren“ başlıklı konuşmasının içeriğini, İstikal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy oluşturdu. Mehmet Akif’in edebi ve şahsi hayatına değinen Sayın ELKAYYAM, Safahat ve İstiklal Marşı’nın yazılış süreci ve dönemin tarihi atmosferi hakkındaki düşüncelerini aktardı.
Konferansın ikinci kısmı Sayın Hasibe ÇERKO, Sayın Zeynep Satı YALÇIN ve Sayın Necip TOSUN’un “Cumhuriyet Dönemi Türk Hikayeciliği“ konu başlıklı konuşmalarıyla başladı. Cumhuriyet öncesi Türk hikayeciliği serüveniyle başlayan bu yolculuğun Kurtuluş Savaşı içerisinde farklı bir şekil çizmesi, savaş sonrası küllerinden doğan bir devletin ilk adımları, kabuk değiştiren bir halkın değişim sancıları ve cumhuriyet insanının yüzü gibi konuları içerisinde barındıran ve bu dönemde öne çıkan isimler ile eserlerini ele aldılar. 
Konferansın son konuşması ise Dr. Abdullah ELHATİB tarafından yapılan, Ünlü Osmanlı Şeyhülislamı, şairi ve tarihçisi Kemalpaşazade’nin (İbn-i Kemal) hayatı ve eserleri hakkındaki konuşma oldu.15. yüzyılın en önemli kişilerinden olan özellikle Tevârih-i Âl-i Osman adlı ünlü eserlerinin yanında Türkçe, Arapça ve Farsça iki yüz dokuz eseri edebiyatımıza kazandıran Kemalpaşazade, Sayın ELHATİB tarafından anlatıldı.
Konferans soru-cevap kısmının akabinde Dr. Samira HAVELDİ’nin yaptığı konuşma ile sona erdi.