Ürdün'de 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

Yazıcı-dostu sürüm

18 Mart 2019 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Amman Büyükelçiliği Çanakkale Zaferi’nin 104.yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü vesilesiyle Salt Türk Şehitliği’nde bir tören düzenledi.

Saygı duruşu, Türk ve Ürdün milli marşlarının okunması ile başlayan tören, şehitlerin ruhlarına Kuran-ı Kerim tilaveti ve akabinde T.C. Amman Büyükelçisi Sayın Murat Karagöz ve Salt Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Khaled Khashman’ın  konuşmalarıyla devam etti.

Büyükelçi Karagöz konuşmasında, “18 Mart özellikle Çanakkale Savaşı’nda ülkelerini savunurken şehit olan yüzbinlerce Türk askeri için anılmakla birlikte, kamu hizmeti sırasında şehit olan ve teröre kurban verdiğimiz kişiler içinde anma vesilesi teşkil ettiğini belirtti.Bu bağlamda Büyükelçi Karagöz konuşmasında, Ermeni ve Yunan terör örgütlerine kurban verdiğimiz 40 Dışişleri şehidini, PKK, PYD-YPG ve DEAŞ dahil olmak üzere terör örgütleriyle mücadelede şehit olan asker ve sivillerimizi, 15 Temmuz kanlı darbe teşebbüsünde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı, son olarak geçtiğimiz Cuma günü Yeni Zelanda’da düzenlenen terör eyleminde can veren değişik milletlere mensup 50 Müslümanı da zikretti.

Büyükelçi Karagöz ayrıca, Salt Türk Şehitliği’nin Türkiye ile Ürdün arasındaki ebedi dostluğun en son nişanesini teşkil ettiğini ve mukaddes emaneti Saltlı kardeşlerimizle beraber muhafaza ettiğimizi belirtti.

Büyükelçi Karagöz ikili ilişkilere sağladığı katkılardan dolayı Salt Büyükşehir Belediye Başkanı Khashman’a bir plaket takdim etti.

Salt Büyükşehir Belediye Başkanı Khalid Khashman konuşmasında, tarihin ilk dönemlerinde kurulan Salt Kalesi’nin, hacıları ve Salt halkını koruyan Türk askerlerinin fedakarlıklarına şahit olduğunu, Türkiye-Ürdün ilişkilerinin çok iyi durumda bulunduğunu, iki ülke liderlerinin temas halinde olduklarını, bu temasların diplomatik ve dini bağları güçlendirdiğini, ayrıca ikili ticareti canlandırdığını, Belediye’nin Salt şehrini Dünya Kültür Mirası listesine dahil etmeye çalıştığını ve şehrin Türk Şehitliği’ni ziyaret etmek isteyen Türk konukları ağırlamaya ve onlara gereken kolaylıkları göstermeye devam ettiğini belirtti.

Tören anıta çelenklerin konulması, şeref defterinin imzalanması, Şehitlik Müzesinin gezilmesi ve şehitlerin kabirlerinin ziyaret edilmesiyle sona erdi. Törenin ardından kısa bir resepsiyon düzenlendi.

Tören çerçevesinde ayrıca Türk Şehitliği’nde Amman Yunus Emre Enstitüsü Çanakkale zaferiyle ilgili bir fotoğraf sergisi düzenledi.Çanakkale Savaşı fotoğraflarının olduğu sergi oldukça ilgi gördü.

Törene, Kraliyet ailesinden Prens Mer’id Bin Zeid, Genelkurmay Başkanı’nı temsilen Orta Bölge Askeri Komutanı Tuğgeneral Adnan Rakad, Balka Valisi Nayef al-Hajaya, Balka Polis Teşkilatı Müdürü Tuğgeneral Amjad Shamaileh başta olmak üzere Ürdünlü yetkililer, Ürdün’de akredite diplomatik misyon temsilcileri, askeri ataşeler ve Türk-Ürdün toplumunun temsilcileri katıldı.