"İstanbul'dan Hicaz'a: Belgelerle Hicaz Demiryolları" Sergi ve Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

24 Haziran'da T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz’ün himayelerinde Türk İşbirliği Ajansı Başkanlığı, (TİKA) Amman Yunus Emre Enstitüsü ve T.C. Maarif Vakfı Ürdün Direktörlüğü iş birliğiyle düzenlenen "İstanbul'dan Hicaz'a: Belgelerle Hicaz Demiryolları" sergisi ve Prof. Dr. Azmi Özcan’ın verdiği konferans Dar’at Al-Funun Galerisinde gerçekleştirildi.

T.C. Amman Büyükelçisi Murat Karagöz’ün yaptığı açılış konuşmasında, Ürdün’de bulunan Hicaz Demiryolu'na sahip çıkmalarından ve kısmi olarak işletmelerinden ötürü Ürdün Hükümeti'ne teşekkürlerini iletip tarihî demiryolunun Orta Doğu halklarının ortak mirası olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Azmi Özcan, verdiği konferansta Hicaz Demiryolu’nun yapılış sürecinden bölgeye sağladığı yararlarını ve hac vazifesini yerine getirmek isteyen hacı adaylarına yapılan bu hizmetin önemini dile getirdi.

Osmanlı Devleti'nin Sultan II. Abdülhamid döneminde yapımına başladığı, İstanbul'dan kutsal topraklara ulaşımı kolaylaştırmak ve hacıların hac vazifesini daha rahat gerçekleştirebilmelerine yardımcı olmak için yapılan demir yolunun Osmanlı arşiv kayıtlarında olan belge ve fotoğraflarından oluşan sergiye Ürdün kraliyet ailesinden Prens Asem bin Nayef, Prens Abbas bin Ali bin Nayef ve eşleri ile Ürdün Ulaştırma Bakanı Anmar Al Khasawneh katıldı. Çok sayıda Ürdünlü katılımcının haricinde Ürdün’de bulunan yabancı misyon şeflerinden İsviçre Büyükelçisi, Romanya Büyükelçisi, Avusturya Büyükelçisi, Bulgaristan Büyükelçisi, Brezilya Büyükelçisi, Polonya Büyükelçisi ve Azerbaycan Büyükelçileri ile çok sayıda kordiplomat katılanlar arasındaydı.