Kardeş Okullar İlk Mezunlarını Verdi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün kuruluş amaçları doğrultusunda Türk dilinin, kültürünün, sanatının ve tarihinin Ürdün’de tanıtılması için bir çok projeye imza atıldı. Bunlardan birisi de Türkiye – Ürdün Kardeş Okul Projesi oldu.

Yunus Emre Enstitüsü Amman Türk Kültür Merkezinin girişimleri ile başlatılan “Kardeş Okul Projesi” çerçevesinde Türkiye ile Ürdün’deki ilk ve orta öğretim okulları kardeş okul olarak eşleştirildi.   İlk etapta Türkiye’den Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Kartal İmam Hatip Lisesi, Ürdün’den Al. Hasad El. Terbevi ve Al. Nuzum El. Hedise Okulu ile kardeş okul olarak eşleştirildi ve aralarında protokol imzalanması sağlandı. Bu kapsamda ilk olarak Türkiye’deki bu okullardan yaklaşık 100 öğrenci Arapçalarını geliştirmek, Arap kültürünü yakından tanımak ve kendi kültürlerini kardeşlerine anlatmak adına nisan ayından itiabaren iki aylığına Ürdün’e geldiler.  

İki aylık eğitimin ardından Al. Hasad El. Terbevi Okulunda eğitim alan öğrencilerin mezuniyet töreni 31 Mayıs 2014 tarihinde okulun konferans salonunda, Al. Nuzum El. Hedise Okulunda eğitim alan öğrencilerin mezuniyet töreni ise 1 Haziran 2014 tarihinde de El. Hüseyin Kültür Merkezinde yapıldı. Öğrenciler Arapça hazırladıkları dramalar, şarkılar, ilahiler ve şiirlerle mezuniyet törenlerine Ürdün’den ve Türkiye’den katılan izleyicileri hem duygulandırdı hem de coşturdu.

Mezuniyet törenlerine T.C. Amman Büyükelçisi Sedat Önal, Ürdün Eğitim Bakanlığından yetkililer, Yunus Emre Enstitüsü Amman Türk Kültür Merkezi Müdür Sıddık Yıldırım, Türkiye’den YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İrfan Aycan,  MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yard. Halim Karakaya, Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mahmut Yelek, Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Gür, Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Şaban Kurt, Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Genel Sekteteri Mehmet Güleryüz, Akademi Genel Müdürü Muhammed Ağırakça, Emin Saraç İmam Hatip Lisesi Yurt Müdürü Ahmet Bingöl katılmıştır. Mezuniyet törenlerinde konuşma yapan MEB DinÖğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, kardeş okul projesi ile büyük bir adım attıklarını, iki ülkenin çocukları birbirlerinin dili ve kültürlerini en iyi şekilde öğrenerek  geleceğeonların yön vereceklerini, Ürdün’de bu programın ilk adımını tamamlamış olmanın gururunu yaşadıklarını ve her sene bu programların artarak devam etmesi için her türlü desteği vermeye devam edeceklerini vurguladı. Törenlerin sonunda Kardeş Okul Projesine destek veren kurumların yöneticilerine plaket takdimlerinin ve öğrencilerin mezuniyet belgelerinin almalarının ardından son buldu.

Kardeş Okul Projesi kapsamında Haziran ayının ilk haftası da Ürdün’den yaklaşık 100 öğrenci Türkiye kardeş okullarını ziyarete gidecek, burada Türkçe dersler alarak Türk kültürünü ve Türkiye’yi yakından tanıma fırsatı bulacak.