Şehzade Ömer Fevzi Efendi Resim Sergisi Amman'da

Yazıcı-dostu sürüm

12 Şubat 2020 tarihinde Amman Yunus Emre Enstitüsünün düzenlediği “Şehzade Ömer Fevzi Efendi Resim Sergisi” Ürdün Ulusal Galerisi'nde açıldı.

Açılışa Türkiye Cumhuriyeti Amman Büyükelçisi Sayın İsmail Aramaz, Ürdün Haşemi Krallığı Prensi Asem bin Nayef, Ürdün Ulusal Galerisi Müdürü Dr. Khalid Khreis ve Amman Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cengiz Eroğlu katıldı. Çok sayıda Ürdün Haşemi Krallığı prens ve prenseslerinin teşrif ettiği sergiye sanatseverler de yoğun ilgi gösterdi.

Şehzade Ömer Fevzi Efendi’nin yaptığı eserlerde sürrealist bakış açısı ve mitolojik unsurlar göze çarpmaktadır. Hem Ürdün Haşemi Krallığının hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak değeri olan Şehzade Ömer Fevzi Efendi; yaptığı eserlerde her iki kültürden de beslendiği görülmektedir. Sanatçı, iç dünyasını, Arap ve Avrupa coğrafyasında gördüklerini tablolarına yansıtmış bu perspektifle ortaya çıkan kültürlerin ortak numunelerini de gözler önüne sermiştir. Düzenlenen bu sergi ile Türkiye ve Ürdün arasındaki kültürel ortaklığın aynı zamanda akrabalıkların olduğunun da bir kez daha altı çizilmiştir.

Şehzade Ömer Fevzi Efendi resim sergisi 26 Şubat 2020 tarihine kadar sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

 

Şehzade Ömer Fevzi Efendi

Şehzade Ömer Fevzi Efendi, 13 Ekim 1914 tarihinde İstanbul’da Haydarpaşa Sarayı’nda dünyaya geldi. Sultan Mehmed Reşad'ın torunu ve ikinci veliaht Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi'nin oğlu olan Şehzade Ömer Fevzi Efendi, resim eğitimi almak için Paris’te Bozar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesine başladı. Dönemin ünlü ressamlarından Salvador Dali ve Picasso ile tanışıp sıkı dostluklar kurdu. Kız kardeşi Mihrimah Sultanın Ürdün Prenslerinden Nayef bin Abdullah ile evlenmesiyle hayatının büyük bir kısmını Amman’da geçirdi. Mısır ve İspanya’da da sergiler açan Şehzade Ömer Fevzi Efendi, 24 Nisan 1986 yılında Amman’da vefat etti. Kabri, kardeşi Mihrimah Sultan ile birlikte İstanbul’da Sultan Reşad Türbesi’ndedir.