Uçurtmalar Tarihi Hicaz Demiryolunda Gökyüzüne Yükseldi

Yazıcı-dostu sürüm

İstanbul ile Kutsal Topraklar arasındaki ulaşımı güçlendirmek için II. Abdülhamit tarafından 1900-1908 yıllarında Şam ile Medine arasında inşa ettirilen Hicaz Demiryolunun bugün Ürdün Haşimi Krallığı sınırları içerisinde bulunan Amman ve Giza istasyonları arasında T.C. Amman Büyükelçiliği, Ürdün Haşimi Krallığı Hicaz Demiryolu Müdürlüğü ve Yunus Emre Enstitüsü Amman Türk Kültür Merkezinin organizasyonu ile 14 Haziran 2014 tarihinde tarihi buharlı lokomotif vasıtasıyla nostaljik bir tren yolculuğu gerçekleştirildi.

Amman istasyonundan 38 km sonra olan Giza İstasyonuna kadar yapılan yolculuk sırasında misafirler Hicaz Demiryolu gösteri ekibinin vagonlarda verdiği mini konserlerle eğlenirken yol boyunca tarihi lokomotifi gören vatandaşlara el sallayarak heyecanlarını paylaştı. Yaklaşık iki saatlik yolculukla Giza istasyonuna varan yolcular, kendilerine hazırlanan bedevi çadırında Yunus Emre Enstitüsü Amman Çoçuk Kulübü üyelerinin hazırladığı dans ve halk oyunları gösterileri ile Hicaz Demiryolu gösteri ekibinin hazırladığı Ürdün yerel halk oyunları gösterilerini izleme ve geleneksel Arap şarkılarını dinleme fırsatı buldular. Gösterilerin ardından istasyonun bahçesinde uçurtma uçurma yarışması gerçekleştirildi. Birbirinden renkli uçurtmalar, tarihi istasyonun üzerinde en yükseğe çıkması için çocuklar tarafından yarıştırıldı. Yarışmanın ardından en yükseğe çıkan ve en  uzun süre gökyüzünde kalan uçurtmaların sahiplerine Yunus Emre Enstitüsü Amman Türk Kültür Merkezi Müdürü Sıddık Yıldırım tarafından dijital fotoğraf makinelerinden oluşan hediyeler verildi.

Türk ve Arap ailelerin birbiri ile buluşması ve tarihi duyguların tekrar yaşatılmasının amaçlandığı tren gezisine T.C. Amman Büyükelçiliği çalışanları, Hicaz Demiryolu Müdürlüğü çalışanları, Yunus Emre Enstitüsü Amman Türk Kültür Merkezi çalışanları ve öğrencileri, Amman’da faaliyet gösteren Türk kurum ve kuruluşlarındaki çalışanlar, Türkiye Mezunları Derneği üyeleri, Türk Hayır Cemiyeti üyeleri, Türkiye Ürdün Dostluk Cemiyeti üyeleri, Ürdün Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlileri ve öğrencileri ile Ürdündeki üniversitelerde okuyan Türk ve Arap öğrencilerden oluşan çok sayıda kişi etkinliğe katıldı.